Julen står för dörren och vi är många som kommer att resa till släktingar och vänner med bil. Ofta är det bråttom. Och trots att vi vet hur lätt olyckan kan vara framme är vi alltför många som gasar på väl hårt och kanske gör en del onödiga omkörningar.

Jag kan (tyvärr) inte påverka hur du eller dina medtrafikanter hanterar bilen, men har några allmänna tips att skicka med på färden.

Bra belysning är alltid viktigt, men såklart särskilt under vintern. Jag rekommenderar därför nästan alla att skaffa extraljus. Det får gärna vara led-extraljus eftersom det ger ett klart och starkt ljus. Det hjälper till att hålla sig vaken under mörka morgnar eller sena kvällar. Däcken är livsviktiga! Bra grepp gör att du snabbare får ner farten om du behöver bromsa akut. Var noga med att ett bra mönsterdjup, minst tre millimeter. Om däcken har olika mönsterdjup – sätt de bästa bak på bilen.

Tänk om vi alla kunde hålla lämpligt avstånd till andra bilar? Vad trafiken skulle flyta på bra! Visste du att när du till exempel kör 70 kilometer i timmen i en kö behöver du minst 75 – 100 meters avstånd till fordonet framför för att klara dig från en seriekrock. Något att tänka på.

Packa inte bara julklappar och julmat i bilen, utan gärna även extra färdigblandad spolarvätska, isskrapa och snöborste. Glöm inte eventuell sladd till motorvärmaren. Varningstriangeln ska ju alltid ligga i bilen, men om olyckan är framme kan det också vara bra att ha en reflexväst om du behöver stå eller gå längs vägen. En ficklampa, ljus och tändstickor samt en filt rekommenderas också.

Och du – unna dig en paus då och då. Kör inte längre än två-tre timmar innan du tar rast.

Med önskan om en fin och säker jul!

Fredrik