Jag har jobbat som bilmekaniker i snart 36 år, men aldrig har jag sett så många ”enögda” bilar på vägarna som nu, alltså fordon med bara ett fungerande lyse. Det gör mig bekymrad, för egentligen vet vi nog alla hur viktigt det är med bra sikt i höst- och vintermörkret. Olycksrisken är cirka två-tre gånger högre vid mörker än i dagsljus. Ändå är det alltför många som dröjer, eller struntar i, att fixa lamporna.

Svårt att göra själv
Varför är det så? Den frågan har jag ställt mig många gånger. Kan det vara för att folk helt enkelt inte kan byta lampor på sina bilar? Det kan vara svårt och ibland omöjligt att göra det själv på nya modeller. I vissa fall är det till och med förbjudet på grund av elspänningar.

Att lämna in sin bil för lampbyte kan tyckas dyrt, men jag lovar, det är värt det! Att köra med ett lyse går att jämföra med att bara ha glas på ena sidan i dina glasögon eller sätta en lapp för ena ögat. Hur bra ser du då?

Att köra med bara ett halvljus kan dessutom ge böter om polisen är framme. För framstrålkastare som fungerar inte eller är bristfällig(a) vid mörkerkörning är bötesbeloppet på 1 600 kr.

Gratis lampbyte i oktober
Vi vill bidra till att minska antalet enögda bilar. I oktober har vi därför en kampanj på Bilfix. På torsdagar kl. 10-14 varje vecka kan du göra lampbyte hos oss gratis! Vi kallar det ”Light up Thursday” och bjuder på fika medan du väntar.

Det gäller lampbyten av halogenlampor (ej xenon) och lampor som inte kräver demontering som tar längre än 20 minuter. Vi byter naturligtvis även dessa lampor, men mot ersättning. Fråga oss om pris i så fall.

Håll koll på vår Facebook-sida @bilfixisundsvallab när erbjudandet drar igång!

Christer, Bilfix