Foto: Per Helander

Däckbyte

Om du byter däcken själv tänk på att parkera bilen på ett plant underlag. Lägg i en växel och dra åt handbromsen innan du börjar lossa muttrarna. Använd en garagedomkraft för att lyfta bilen säkert. Originaldomkraften ska bara användas i nödfall, om du behöver byta ett däck längs vägen. De är ofta rangliga, farliga och håller i vissa fall bara för ett däckbyte.

Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak. Med de bästa däcken bak minskar risken för att bakvagnen tappar greppet med en svårkontrollerad sladd som följd. Ett sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm, men redan vid 3 mm blir däckets säkerhetsegenskaper betydligt sämre. Byt därför ut däck som har ett mönsterdjup under 3 mm, för att garantera att du har en kort bromssträcka och för att behålla köregenskaperna

Tips för ett säkrare och lättare däckbyte

  1. Placera bilen på ett plant underlag. Lägg i en växel och drag åt handbromsen.
  2. Använd stoppklossar, så är du säker på att bilen inte flyttar på sig.
  3. Lätta på hjulbultarna innan du hissar upp bilen. Byt ut fälgkorset mot en hjulmutternyckel med hävarm, så går bytet lättare.
  4. Använd garagedomkraft för att lyfta bilen.
  5. Sätt däcken med bäst mönsterdjup bak. Kontrollera när däcket tillverkades. Ibland finns det risk att däcket blir gammalt. Vecka år. tex 1216 vecka 12 år 2016.

däckdatum

 

6.   Smörj gängorna med fett, för att underlätta vid nästa däckbyte.

7. Fyll på luft i däcken. Om det är för lite luft i däcken ökar rullmotståndet, slitaget och bränsleförbrukningen. Ha gärna upp till 0,2 bar extra lufttryck, under förutsättning att du inte överskrider maximalt rekommenderat lufttryck. Rekommenderat lufttryck finns i instruktionsboken, eller i tankluckan

8.Tvätta rent vinterdäcken med bilschampo och fälgtvätt.

9.Märk däcken med placering: höger, vänster respektive fram och bak. Detta för att hålla koll på rotationsriktningen på däcken. Förvara däcken mörkt och svalt, hängande eller liggande.

10 Obalanserade däck ger upphov till vibrationer. Om du misstänker att däcken behöver balanseras lämna in bilen på däckverkstad. Kontrollera även om det har blivit en beläggning med smuts inne i fälgen.

Trevlig Vår.

Fredrik Bilfixarn

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s